On-line kupovina: PayPal i sve što trebate znati o njemu part I.

PayPal logo

Napomena: ovaj post obuhvaća neke osnovne podatke o PayPal-u te kako napraviti PayPal korisnički račun.

Iako sam već napisala pokoji post o on-line kupovini, možda bi bilo dobro da napišem i jedan post o tome KAKO ustvari kupovati on-line tj. što koristiti prilikom on-line kupovine. Danas zaista nema smisla da broj svoje kartice dijelite okolo šakom i kapom (iako su mnoge stranice i više nego sigurne po tom pitanju), tako da umjesto toga, možete otvoriti svoj korisnički račun na PayPal stranici gdje broj svoje kartice upišete JEDNOM i nakon toga se koristite isključivo svojim PayPal korisničkim računom za kupovinu (na stranicama koje prihvaćaju PayPal kao metodu plaćanja, a danas velika većina njih i prihvaća tu metodu).

Možda ovo zvuči komplicirano, ali zaista nije. Potrebno je samo strpljenje da pročitate određena pravila kojih se morate držati prilikom on-line kupovine, i to je u principu to. Kako biste se za početak informirali o tome što je to ustvari PayPal te čemu on koristi, molim Vas da kliknete ovdje.

SIGURNOST

Obzirom da se preko PayPal-a vrti velika lova, naravno da uvijek postoje oni koji pokušavaju na ovaj ili onaj način prevariti PayPal korisnike. Kako ne biste bili žrtva tih prijevara, pripremila sam za Vas par slika na kojima možete vidjeti kako razlikovati lažnu PayPal stranicu od prave, te kako izgleda lažni e-mail koji šalju prevaranti (u kojem Vas traže da kliknete na link koji se nalazi u lažnom e-mailu koji Vas vodi do lažne PayPal stranice). Takav način prijevare (putem e-maila) se naziva phishing.

Ono što ustvari lažan e-mail sadrži je nekakav tekst o tome kako postoji određeni problem sa vašim PayPal korisničkim računom te Vas mole da kliknete na link naveden u mailu i ukucate svoje podatke kako bi se provjerilo što nije u redu. Uglavnom, ti linkovi Vas, kao što sam rekla, vode na lažnu stranicu gdje ukucavanjem svojeg korisničkog imena i lozinke zapravo svoje podatke šaljete prevarantu, koje on može nakon toga zloupotrijebiti (u prijevodu: skinuti Vam novce s računa).

Kako se to ne bi desilo, obratite pozornost na slike i opise iznad svake slike. Ono što je podcrtano crvenom bojom je jako bitno.

Lažni e-mail – klikni za veću sliku

Ovaj prvi dio e-maila je u potpunosti lažan. Tko šalje, naslov e-maila, kome se odgovara i tome sl. Drugo, oslovljavanje primatelja sa “Dear valued PayPal member” je također lažan jer PayPal svoje korisnike uvijek oslovljava imenom i prezimenom tj. onim podacima koje ste naveli prilikom registracije (što prevaranti nikako ne mogu znati). Treće, podcrtani početak linka u e-mailu je lažan, što se vidi po tome što PayPal-ov link UVIJEK počinje sa https. I za kraj, PayPal se potpisuje sa “Sincirely, PayPal”.

Pravi e-mailklikni za veću sliku

Potpis na kraju te link koji se nalazi u pravom e-mailu – klikni za veću sliku

Osim e-mailova, bitno je obratiti pozornost i na PayPal stranicu. Ukoliko i kliknete na link koji vodi do lažne stranice, ona nikad neće imati ovaj dio koji je podcrtan na slici, pogotovo ne ovaj zeleni dio ispred PayPal adrese.

prava PayPal stranica - klikni za veću sliku

Kako spriječiti te kako se zaštititi od prijevara?

Iako dio teksta sa opisom prijevara zvuči komplicirano i/ili zastrašujuće, ne morate se zabrinjavati ukoliko se držite par jednostavnih koraka.

 1. ukoliko ste i dobili nekakav e-mail u kojem Vas mole da se ulogirate, UVIJEK sami ukucavajte PayPal adresu u svoj pretraživač;
 2. lozinku NIKAD nemojte posuđivati (što je sigurno, sigurno je)
 3. neka lozinka bude komplicirana i duža (primjerice: G!3fB#j6!Hv#)

Vjerujem kako su ova tri koraka opreza i više nego dovoljno.

OTVARANJE PAYPAL KORISNIČKOG RAČUNA

Kako biste otvorili PayPal korisnički račun, potrebno je ispunjavati određene preduvjete. U par jednostavnih točaka objasnit ću kako funkcionira otvaranje korisničkog računa, te što je uopće potrebno kako bi se on otvorio.

 1. za početak, morate imati debitnu ili kreditnu karticu (ukoliko nemate kreditnu ili ne želite koristiti kreditnu karticu za on-line kupovinu, možete otvoriti kunski/devizni žiro račun u PBZ ili Erste banci  na koji ćete po potrebi uplaćivati novac; taj račun ne može ići u minus tako da na njemu uvijek morate imati dovoljnu količinu novaca, čak i više nego što je potrebno za određenu kupovinu; ukoliko je žiro račun u kunama, ne brinite, jer PayPal sam konvertira valutu koja mu je potrebna; potrebno je 2 ili 3 tjedna da Vam na kućnu adresu stigne kartica od žiro računa);
 2. odite na PayPal stranicu i registrirajte se;
 3. prilikom registracije, jednom ćete unijeti broj svoje kartice i sve podatke koje Vas PayPal traži;
 4. nakon registracije slijedi verifikacija kartice – potvrđivanje kako je kartica koju su unijeli prilikom registracije Vaša (ukoliko ne verificirate karticu imate određeni limit do kojeg možete kupovati – do 100$ – time se želi spriječiti zlouporaba tuđih kartica jer tako netko može ukrasti tuđu karticu i trošiti kako mu se prohtje; ovako to nastoje spriječiti time što je određen limit koji se može potrošiti bez verifikacije kartice);
 5. verifikacija kartice: kartica se verificira tako što Vam PayPal prilikom registracije s vašeg računa skine 2$ (neka sitna cifra) i kod te transakcije prilikom ispisa nalazi se 4-znamenkasti broj koji PayPal traži za verifikaciju (taj broj možete pogledati ili putem e-bankarstva ili odite u banku pitati ispis jer se taj 4-znamenkasti broj vidi nakon svega par dana);
 6. nakon što ste dobili 4-znamenkasti broj, ulogirajte se u Vaš PayPal korisnički račun te upišite taj 4-znamenkasti broj (vidjet ćete dio gdje Vas traži da verificirate karticu);
 7. jednom kada je kartica verificirana možete slobodno kupovati! Naravno, pripazite samo na to da imate novaca na računu kako Vas ne bi zadesilo da ne možete platiti :D

Sljedeći post biti će posvećen eBay-u te kako se snaći na eBayu i odakle krenuti. I bez brige, sada kada ste riješili PayPal korisnički račun sve ostalo je lako!

Vesna

p.s. PayPal i sve što trebate znati o njemu part II. biti će posvećen tome što napraviti ukoliko kupljen item ne stigne

Share
This entry was posted in Online shopping and tagged , , . Bookmark the permalink.


11 Responses to On-line kupovina: PayPal i sve što trebate znati o njemu part I.

 1. Ines says:

  Pohvale za ovo :top:
  Može post o disputu i refundu? :moli:

 2. beautyaddict says:

  @Ines – hvala draga :) Evo, dodala sam napomenu kako je ovo prvi dio i na kraju posta napisala o čemu će biti u nastavku teme o PayPal-u :)

 3. tjn says:

  ja koristim google chrome… ugl na njemu u ovom link baru kada dodjem na stranicu nema ovog zelenog ispred adrese stranice, vec se na kraju tog adressbara pojavljuje lokotic…i kad dodjem misom na njega pise “sigurna veza na http://www.paypal.com“…
  hmmm, objasnila sa ovo uzasno, pa evo slike…
  http://i45.tinypic.com/2znzh4w.jpg
  samo sam htjela ukazati onima koji koriste isto GC da ne misle da je to fake stranice

  lijep pozdrav…

  P:S – jednostavno obozavam ovaj blog i postove =)

 4. beautyaddict says:

  @tjn – jako malo njih koristi Google Chrome :D vidim po statistikama :D Ja sam ga imala, ali mi je stalno nešto štekao pa sam ga maknula na kraju. :)

  Što se lokota tiče, da, on je isto tu, ali i u Google Chrome-u je prvi dio adrese zelen. :)

  I puno hvala na slici :) I drago mi je da su ti moji postovi dobri i da ti se sviđa moj blog :)

 5. Dorotea says:

  puno ti hvala na ovome <3

 6. beautyaddict says:

  @Dorotea – nema na čemu ;)

 7. Dushka says:

  Molim te ispravi me ako sam u krivu :-)

  Dakle, PayPal račun možemo otvoriti u Hrvatskoj da bi npr. platili nešto kupljeno u inozemstvu (on-line shopping). Ali da li može obrnuto, da netko iz inozemstva meni plati na taj račun? Konkretno ako bi ja napravila neku verziju on-line dućana u Hrvatskoj i netko iz Europe (ne moramo preko oceana) želi nešto naručiti, da li može preko svog PayPala meni platiti na moj račun?

  Kolike su uopće provizije za transfer novca npr. 200-500kn?

 8. beautyaddict says:

  @Dushka – da, mi možemo plaćati PayPalom na svim stranicama koje podržavaju PayPal kao metodu plaćanja ALI mi *ne možemo* primati novce preko PayPal-a tj. nitko nam ne može uplatiti novce na naš PayPal korisnički račun, mi još uvijek (nažalost) ne spadamo u one zemlje koje putem PayPal-a mogu primati novce. :(

  E sad, što se tiče nekog drugog načina preko kojeg možemo primati uplate na naš devizni račun – taj način postoji, ali mi je to sad malo komplicirano za objašnjavati ovdje u par rečenica. :)

  Što se provizija tiče – na koje provizije točno misliš? :)

 9. Dushka says:

  Ne znam, nisam nikad koristila PayPal pa sam mislila da provizija postoji. Danas banke za svaku sitnicu uzimaju proviziju za plaćanje pa sam mislila da i oni imaju neku. Očito nemaju po tvom odgovoru, pa još bolje :-))

  Hvala

 10. doris says:

  Pozdrav! Jako me zanima tvoj najavljeni post od kupnji na ebayu, no nikako ga ne mogu naći! Trebam pomoć! Hvala, hvala! ;))

 11. Lana says:

  kasno palim, ali mislim da je važno napomenuti da kada netko dodaje karticu na paypal račun, na njoj mora biti bar 20 kn da oni mogu skinuti ona 2 $ za verifikaciju. inače ako nema novaca na računu javljaju da ne mogu prihvatiti karticu ili da nije ispravna ili tako nešto.
  meni je trebalo malo dok sam skužila u čemu je problem :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge