On-line kupovina: PayPal i sve što trebate znati o njemu part II.

Sada kada ste otvorili PayPal korisnički račun (ukoliko ne znate kako, pročitajte ovdje) pitate se što dalje? Pa, to je barem jednostavno. Vrijeme je za on-line kupovinu! :D

Jednom kada napravite PayPal korisnički račun, dalje je sve u biti vrlo jednostavno. Putem tog računa možete kupovati na svim stranicama koje:

 1. prihvaćaju PayPal kao metodu plaćanja,
 2. šalju u Hrvatsku.

Moja preporuka je da uvijek prije svake kupovine proučite stranicu te koji su uvjeti njihove prodaje, koje metode koriste za slanje te koje metode plaćanja prihvaćaju. No, što se same on-line kupovine tiče, ona je na svim stranicama više-manje ista (na nekim stranicama morat ćete se registrirati, na drugima možete kupovati bez obzira na registraciju). Onaj artikal koji želite kupiti jednostavno dodate u košaricu, odaberete metodu slanja (za US stranice to je USPS First Class Mail International – najjeftinija opcija, a za EU stranice kao npr. e.l.f. to je Europe Standard ili UK Royal Mail) te odaberete metodu plaćanja, u ovom slučaju PayPal. Nakon toga će Vas preusmjeriti na plaćanje i to je to. Vaša kupovina je obavljena!

Nakon svake kupovine na Vaš e-mail (onaj koji ste upisali prilikom registracije na PayPal) dolazi mail koji je u biti račun za Vašu kupovinu. Preporučam Vam da te račune čuvate dok Vam pošiljka ne stigne. Iako, kada se ulogirate u PayPal možete vidjeti sve što se kupili. Taj račun je u biti potreban jer ponekad prodavači ne stave račun uz ono što ste kupili, pa ukoliko Vam pošiljku otvaraju na carini oni će trebati račun kako bi ustvrdili vrijednost pošiljke (njega jednostavno isprintate i faksirate ukoliko Vam dođe poziv od carine). Što se carine tiče, mislim kako je važno da napomenem kako je od 01.01.2010. stupio novi Zakon na snagu što se carinjenja pošiljaka tiče (ili je onaj prijašnji izmijenjen, nisam sigurna) i prema njemu možete naručiti robe u vrijednosti do 160 kuna (u tih 160 kn ulazi u poštarina pa na to pripazite). Tu ne spadaju parfemi jer se oni smatraju luksuzom tako da ako je vrijednost parfema i manja od 160 kn možete očekivati da će biti carinjen. Više o ovoj temi možete pročitati na forum.hr – link.

Što ako kupljeno nikad ne stigne?

Nažalost, zna se desiti da ono što se kupili jednostavno nikad ne stigne. Sigurno Vas zanima što onda. Prednost PayPal je ta što on štiti svoje korisnike, tj. Vas kao kupca i u slučaju da nešto ne stigne Vi imate pravo pokrenuti tzv. dispute (spor). Preporučam da sami vodite bilješke o tome što ste i kada kupili.

Kada pokrenuti dispute?

Kada nešto platite, od dana plaćanja imate rok od 45 dana da pokrenete dispute ukoliko to ne stigne. Ukoliko se nađete u takvoj situaciji, moja preporuka je da se javite svom prodavaču i obavijestite ga kako pošiljka nije stigla te kako ćete morati pokrenuti dispute. A evo i kako to izgleda kada pokrećete dispute:

 • ulogirajte se u PayPal i kliknite na Resolution Center (podcrtan crvenom bojom) – klikni za veću sliku

 • nakon što ste kliknuli na Resolution Center, kliknite dalje na Report a Problem kako biste prijavili svoj problem. Ispod toga vidite dio gdje piše Resolution Center Cases gdje možete vidjeti već zatvoreni ili otvoreni dispute (ukoliko ih imate) – klikni za veću sliku

 • sada se pojavljuje dio gdje morate izabrati što prijavljujete – problem sa pošiljkom ili problem sa neautoriziranom transakcijom. Izabrat ćete prvu opciju – Item problemklikni za veću sliku

 • nakon što ste označili Item dispute i kliknuli na ‘Continue’ sada morate naći transaction ID tj. transakcijski broj. Kliknite na Find transaction ID što otvara novi prozor gdje možete pronaći transakciju za koju pokrećete dispute. Taj broj napišete u kućicu namijenjenu za to i kliknite Continueklikni za veću sliku

 • nakon toga pojavljuje se dio u kojem opišete u čemu je problem (ukratko opišite kako niste dobili ono što ste kupili te da se želite dogovoriti sa prodavačem da Vam ili pošalje opet to što ste kupili ili da vam refundira novce).

Pokrenut je dispute – što dalje?

Nakon što ste pokrenuli dispute SVA komunikacija između Vas i prodavača odvija se putem PayPal-a tj. morate se ulogirati kako biste vidjeli ako je prodavač odgovorio. Najčešće prodavači refundiraju novac.

Što je claim?

Jednom kada ste pokrenuli dispute, prodavač i Vi morate riješiti sve unutar 20 dana  dana od pokretanja disputa (ili će Vam on refundirati novce ili će poslati novu pošiljku).  Ukoliko niste u mogućnosti riješiti problem ili nova pošiljka ne dođe u tih 20 dana, imate pravo tj. trebali biste dispute eskalirati u claim – u tom slučaju komunikacija između Vas i prodavača prestaje i time se bavi PayPal. On najčešće presudi u korist kupca i on refundira novce natrag na Vaš račun (rijetko se dešava da PayPal ne presudi u korist kupca).

Dispute eskalirate u claim tamo gdje inače pišete poruke prodavaču nakon što ste pokrenuli dispute – s desne strane imate 2 opcije – zatvoriti dispute ili eskalirati u claim i ukoliko je ovo drugo, jednostavno to označite i idete dalje.

Ukratko – par savjeta:

 • proučite prvo stranicu preko koje ste mislili kupovati – uvjeti kupnje, metode plaćanja, koje opcije slanja koriste za inozemstvo – Hrvatsku
 • uvijek točno ukucavajte lozinku od PayPal-a jer je PayPal jako osjetljiv na pogrešno ukucane lozinke (mogu lako posumnjati da netko želi “provaliti” u Vaš korisnički račun pa se desi da ga blokiraju i tada morate na ovaj ili onaj način potvrditi nekako da je račun Vaš što se zna zakomplicirati i odužiti stoga pažljivo ukucavajte lozinku)
 • čuvajte sve mailove nakon kupnje
 • vodite evidenciju o tome kada ste što kupili kako biste u slučaju izgubljene pošiljke mogli pokrenuti dispute na vrijeme
 • ukoliko pokrećete dispute, vodite računa o tome da imate 20 dana za eskaliranje u claim ukoliko se ništa ne riješi

I, to bi bilo to na temu PayPal-a. Ukoliko imate kakvih pitanja, obratite mi se mailom ili postavite pitanje u komentaru na post.

Vesna

Share
This entry was posted in Online shopping and tagged , . Bookmark the permalink.


11 Responses to On-line kupovina: PayPal i sve što trebate znati o njemu part II.

 1. Ava says:

  Hej u naslovu je y umjesto l :mig: :))

 2. beautyaddict says:

  Ispravljeno ;) hvala :)

 3. goga says:

  Kako si to lijepo sve objasnila, super! Ja sam se već umorila od objašnjavanja kolegama na poslu što je uopće PayPal a kamoli da je netko otvorio račun. Samo odmahnu rukom u stilu ”to je komplicirano….bi li ti meni mogla kupiti….?” E, tu ja odmahujem rukom :-))) ne zato što im ne bi željela pomoći nego jednostavno ne mogu znati koliko bi oni meni zaista vjerovali da sam ja neku stvar platila toliko i toliko, što sam izbidala, što nisam….i tako. Moramo malo poraditi na općoj kulturi on-line šopinga i uvjeriti ljude da im nitko neće ukrasti lovu sa kartice samo ako se pridržavaju pravila. Tvoj blog je super za informiranje što se toga tiče!

  Hvala Vesna

 4. beautyaddict says:

  @goga – hvala, drago mi je će ovaj tekst nekome pomoći. :) Znam kako je meni bilo na početku i slažem se s tobom – s vremenom se umoriš objašnjavati ljudima. Ubuduće ću im samo link poslati na mail. :D

 5. _LMC says:

  Kužim se u PayPal, ali ovo je zbilja odlično objašnjeno i šaljem link frendicama :) Hvala :D

 6. beautyaddict says:

  @LMC – evo, sad sam se sjetila da dodam još 2 savjeta pa sam malo uredila post :) I samo šalji link :D

 7. Anna says:

  Zanima me sta ako je novac refund – iran i pise completed na paypal – u ali ga nema u banci ?

 8. beautyaddict says:

  @Anna – treba par dana da novci sjednu. :)

 9. Anna says:

  hvala ,nadam se da ce uskoro bar do kraja tjedna :)
  a ako ne sjednu sta mi je onda raditi , ako znas?

 10. mimi says:

  gdje kupiti paypal

 11. Leptirich says:

  Pitanje – 45 radnih dana se čeka da se pokrene DISPUTE? Ili redovnih?
  Što ako kontaktiram sellera i kaže da će ponovno poslati? Ispada da ja trebam ponovno čekati 20tak radnih dana, ali za to vrijeme će već proći rok za DISPUTE..
  Leptirich´s last blog post ..Aloedermal Crema Viso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge